Lumen
Lumen: Lumen er lysstrøm. Dette måles på lysmengden en lyskilde avgir i alle retninger målt pr. sekund. 40W som er angitt på tradisjonelle glødelamper tilsvarer 400 Lumen. Vi er vant til å se på watt som en referanse på hvor sterkt pæren lyser. Men watt sier egentlig ingenting om hvor mye lys produktet avgir, men den forteller om hvor mye energi lyskilden bruker. Se på Lumen (lm) og tallet for å få vite hvor mye lys pæren gir.
Kelvin definerer fargetemperaturen på en lyskilde. Lysets fargetemperatur er svært viktig når vi velger belysning.
Hvordan doble lumen
Lumen er altså lys som blir påvirket proporsjonalt i forhold til antall lyskilder av samme styrke. Hvis man har en lampe som er på 100 watt og som måler 150 lumen, kan man sette inn en ekstra 100 watt pære ved siden av, og dette gir ca 300 lumen. Mange produsenter beregner hvor mange lumen en LED-lampe gir. En lysprodusent kan ha en beregning på en LED-pære på 20 watt. Hvis lampen inneholder 60 pærer skriver ofte produsenten 1200 lumen.
Lux er en måleenhet for belysningsstyrke og er den der blir brukt for å vurder om der er tilstrekkelig lys i et rom.
Begrepsforklaring
Luminanskontrast
Kontrast og luminanskontrast er forskjell i lystetthet mellom to eller flere flater som ligger inntil hverandre. Når to jevnt belyste flater ligger inntil hverandre, vil øyet kunne skille mellom dem kun hvis de har forskjellig luminans eller farge, altså at fargene står i kontrast til hverandre. Kontrasten spille en stor rolle i belysningsteknikken fordi det å oppfatte kontraster er en av øyets viktigste oppgaver.
Luminans
Luminans: Luminans er et mål på hvor lys en flate er. Luminans angir hvor mye lys som slipper gjennom eller reflekteres av en bestemt flate innen en gitt romvinkel, og indikerer hvor sterk lysstyrke øyet vil oppfatte når det betrakter flaten fra et bestemt punkt.
RA-indeksen
RA: RA-indeksen er gjennomsnittsverdi for fargegjengivelsen i lyskilden. Jo høyere tallet er, desto bedre. En vanlig glødepære har RA 98/99, optimal RA er minimum 80. RA-indeks kalles også for CRI (color rendering index). Den beste gjengivelsen av lysspekteret er fra solen, sollyset inneholder alle bølgelengdene i det synlige lyset øyet oppfatter. Halogenpærer gjenskaper solspekteret best, mens lysstoffrør har den dårligste RA-verdien. Lysstoffrør har vanligvis en RA-verdi på mellom 70 og 80. Noen rør kommer med RA-verdi på over 90, men disse er kostbare.
Hvis man ikke har et kontinuerlig spekter, vil det ha betydning for hvordan lyset kan gjengi farger. Er det for lite i et bølgeområde, er det lite å reflektere. Den røde delen av spekteret er en utfordring for mange lysteknologier som LED og lysstoffrør. LED har ofte et kraftig fall i det røde området, og røde ting vil da se ut som grå. Det er ikke bra for eksempel for for en restaurant som serverer biff. Løsningen kan være å inkludere en rød lysdiode sammen med den hvite, men ny diodeteknologi basert på galliumnitride har ikke den samme mangelen på rødt spekter som dagens kilder.
Sollys RA-indeks på 100%
Kort fortalt er dette en lyspæres evne til å lyse jevnt gjennom hele fargespekteret. Sollys er på en måte referansen for øynene våre og har en RA-indeks på 100%. Halogenpærer gir meget godt lys og har en RA-indeks på 95% eller mer. Lysrør er mye dårligere og ligger gjerne på 60-70%. LED-lys varierer også veldig. Gamle eller veldig billig LED-pærer har som oftest en lav RA-indeks. Sollys og halogen gir noe som vi vil oppleve som behagelig lys, og tingene rundt oss får naturlige farger. Tidligere LED-pærer som hadde meget lav RA-indeks hadde ubehagelig lys og farger ble gjengitt meget forskjellig. Dette har blitt bedre, og dagens høykvalitets-LED kan ha en RA på opp til 90%.
Watt
Watt: Watt er en måleenhet for elektrisk effekt. Når strøm passerer fra stikkontakten og gjennom en innplugget ledning, og til slutt kommer frem til lyspæren, har den avgitt en effekt. Effekten er resultatet av spenning tilgjengelig kombinert med med overført strøm, og kalles watt.
Watt viser hvor mye energi produktet forbruker, ikke hvor mye lysmengde (Lumen) det gir. Derfor bør man ikke se etter hvor mye watt-konsumet er ved kjøp av lys, watt forteller ikke noe om hvor mye lys som blir produsert. Merk at 1W halogen og 1W LED ikke produserer den samme mengde lys. LED-brikken er mer effektiv og vil konvertere mye mer energi til å lyse opp med enn det en halogenpære vil. Jo mer strøm som blir brukt, jo mer varme blir produsert, og varme vil alltid resultere i tap av energi.
CFL kompakt fluorescerende lampe
CFL:CFL er en kompakt fluorescerende lampe, også kalt kompaktlysrør eller energibesparende lys. Lampen er designet for å erstatte glødelamper. Lampene bruker et rør som er buet eller eller brettet for å passe inn i en glødelampe og en elektronisk ballast i lampens underside. Sammenlignet med glødelamper som gir samme mengde lys, bruker CFL-lamper en femtedel til en tredjedel av strømmen, og varer åtte til femten ganger lenger. En CFL-lampe koster mer enn en glødelampe, men kan spare over fem ganger kjøpesummen i strømkostnader i løpet av lampens levetid. CFL inneholder giftig kvikksølv som kompliserer bortskaffelsen. I Norge har regjeringen forbudt bortskaffelse av CFL sammen med vanlig søppel, men det er etablert egne innsamlingssystemer for CFL/ lysstoffrør. Hvite LED-lamper konkurrerer med CFL for høyeffektiv belysning, og General Electric stopper produksjonen av innenlandske CFL-lamper til fordel for lysdioder.
CFL lyspære
AVSTAND MELLOM LAMPER
Det er viktig at hver enkelt arbeidstaker har mulighet til å regulere lysstyrken på sin arbeidsplass og der ikke blir for stor avstand mellom lampene.
Kontorbelysning er ofte noe der ikke får nok fokus, men det er stor innvirkning på hvordan vi prester på jobben. Hvis man vil undersøke om ansatte har nok lys på pulten sin, og om lyset er tilfredsstillende, kan man forsøke å øke lyset ved å plassere en ekstra lampe over arbeidsplassene. Mange ansatte vil nok si at de er tilfredsstilt med lyset på arbeidsplassen, men det er før de har prøvd ulike lysstyrker og lamper. Man kan enten tilføre mer lys, eller sette inn lamper som fordeler lyset slik at de ansatte ikke blir forstyrret av skygger fra f.eks. hendene.
Områder mellom arbeidsstasjoner i kontorlokaler, såkalte kommunikasjonsflater, trenger ikke så sterk belysning. Det er imidlertid viktig at kontrasten mellom arbeidsplassen og andre områder av rommet ikke blir for stor. Forholdet mellom arbeidsplassbelysning og den laveste lysstyrke i kontorer bør ikke være større enn 5:1.
Husk at utendørs belysning på kvelden også har stor innvirkning på arbeidsmiljøet innendørs, slik at blending unngås.